Pagina's

Talent?


Wat is talent?


Na de groeicapaciteit van de hersenen is het ook belangrijk dat we de juiste invulling aan het begrip 'talent' geven.
Talent wordt meestal fout omschreven.
Op internet vond ik met de zoekterm 'talent betekenis' volgende omschrijvingen:
  • Natuurlijk vermogen om iets goed te doen
  • Iets dat je vanzelf goed kunt
  • Een bijzondere aanleg
  • Aangeboren vernuft 
  • Aangeboren geschiktheid
  • Aangeboren aanleg
  • Aangeboren begaafdheid
  • Aangeboren gave 
  • Aanleg
  • Aanleg van nature 
  • Begaafdheid
  • Bekwaamheid
  • Capaciteit 
  • Eigenschap bij geboorte meegekregen
  • Een natuurlijke begaafdheid
  • Geschiktheid
Opvallend in deze opsomming zijn de woorden 'natuurlijk, aangeboren, bijzonder en vanzelf'.
Blijkbaar is talent iets dat je bij de geboorte krijgt en iets zeer bijzonder.
Je kan maar best talent hebben, dan kan je 'vanzelf' iets. Iets dat anderen niet kunnen?

Algemeen worden deze omschrijvingen aanvaard en weinigen stellen hier vragen bij. We kennen immers allemaal wel iemand met een zeer speciaal talent. Afhankelijk van onze interesse hebben we allemaal onze 'idolen met veel talent' waar we naar opkijken: Kim Clijsters, The Beatles, Michael Jackson, Albert Einstein, Thomas Edison, Wolfgang Amadeus Mozart, Tiger Woods ...

Maar klopt het beeld dat we hebben wel? Kregen deze mensen bij hun geboorte 'een natuurlijke bijzondere gave' welke hun succes verklaard? Of zijn we 'ziende blind' en negeren we wat werkelijk voor hun succes zorgde?

Wie meer informatie over deze 'natuurtalenten' opzoekt zal merken dat al deze mensen geen andere gaven kregen dan jij en ik, maar jarenlang hard gewerkt hebben, niet opgaven bij tegenslagen en niet stopten met verder werken en studeren toen ze de top bereikten.

Ontdek zelf dat het geen natuurtalent was wat onderstaande personen roem en aanzien bracht, maar doorgedreven inzet en volharding.

Onderstaande links werken allemaal. Soms krijg je een foutmelding, probeer dan opnieuw.

Link: Was de beste basketbalspeler ter wereld Michael Jordan een natuurtalent?

Link: Hebben/hadden de vier Beatles natuurtalenten?

Link: Was Mozart een wonderkind?

Link: Was Michael Jackson een wonderkind?

Link: Kon Christian Benteke als kind al goed voetballen?

Link: Enkele toppers en hun verleden.

Link: Onderzoek toont aan dat de wiskundeknobbel niet bestaat.

Maar heeft dan niemand talent?
Zelden heeft iemand het talent waarop we allen hopen: iets vanzelf goed kunnen.
Men denkt dat John McEnroe dat soort talent had. Hij speelde zeer hoogstaand tennis zonder jarenlange oefening en opoffering. Maar John McEnroe genoot niet van tennis. Daarnaast kon hij een nederlaag niet plaatsen. Bij falen werd hij op iedereen boos - scheidsrechter, tegenstander, publiek, zijn racket, de zon ... allen zorgden volgens hem voor zijn falen, iedereen en alles behalve ... hij.
Dat je anders kan reageren zie je in volgend filmpje. Je maakt hier ook kennis met de statische mindset en de groeimindset.

Vergelijk de reacties van beide sporters op hun falen met de reactie van je leerlingen of je kinderen op een slechte toets.


 

Is talent dan iets dat weinig voorkomt, dat bijna niemand heeft?
Neen! Iedereen heeft talent. We zoeken alleen op de foute plaats.We geven er een foute omschrijving aan. We maken er graag iets mysterieus van.
Link: Wat is talent dan?

En wat dan met de natuurtalenten die zonder lessen of studie goed kunnen zingen? Wat met slangenmensen die door een afwijking aan de gewrichten zich in allerlei bochten kunnen wringen? Wat met mensen met een fotografisch geheugen?
Mensen die van nature goed kunnen zingen bestaan, natuurlijke slangenmensen bestaan. Deze mensen hebben een bepaalde lichamelijke eigenschap (stembanden - gewrichten) die ervoor zorgt dat ze bepaalde opdrachten kunnen uitvoeren zonder oefenen. Is dit een talent? Dan kan je iemand met lange benen een talent noemen om over de hekjes te stappen, iemand met lange vingers een talent om dingen uit diepe potjes te peuteren en iemand met kleine vingers een talent om de vingers te verstoppen.
Waarom lijkt dit een domme vergelijking? Omdat we naar de eerste voorbeelden opkijken en er waarde aan geven terwijl we de andere voorbeelden het vermelden niet waard vinden.
Het fotografisch geheugen is een eigenschap die je niet kan aanleren en zou je dus een Godsgeschenk, een uitzonderlijk talent kunnen noemen.

Ben je toevallig op deze pagina terecht gekomen? Dan kom je door op deze link te klikken op de startpagina van deze blog.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten